Veelgestelde verzekeringsvragen over corona

Na de uitbraak van het Coronavirus ontvangen wij heel wat vragen.
Elk schadedossier is natuurlijk individueel te bekijken…maar a.h.v. deze nota willen we enkele veel gestelde vragen toch graag beantwoorden.

Annulering van een geboekte reis

 1. Jij of je gezinsleden worden ziek en je kan niet vertrekken: dit is gedekt via de annulatie-verzekering.
 2. Momenteel is er een algemeen reisverbod opgelegd door de overheid voor niet-essentiële reizen tot en met 5 april 2020:
  U dient contact op te nemen met uw reisorganisatie/luchtvaartmaatschappij om annulering, wijziging of uitstel van de reis aan te vragen.
 3. U gaat toch voor een toegestane reis naar het buitenland?
  Wij raden u aan het advies voor de reizigers te controleren en te respecteren. U kunt uw reis registreren op de website van Travellersonline. Op die manier kan de FOD Buitenlandse Zaken indien nodig, gemakkelijker ondersteuning bieden.

Reisbijstandverzekering als je ziek wordt in het buitenland

 1. Ik ben besmet met het virus en moet medische kosten maken in het buitenland. Zal mijn reisbijstandsverzekering tussenkomen of mag het corona-virus als overmacht worden ingeroepen door de verzekeraar ?
  Indien uw reisverzekering dekking voorziet voor ‘medische kosten in het buitenland’, zal deze waarborg ook geldig zijn in geval van besmetting met het corona -virus.
  Opgelet! Bij verzekeraar Allianz Global Assistance zijn epidemieën en pandemieën uitgesloten in alle polissen, Allianz dekt dit echter wel in de formules ‘Royal Service’ en ‘World Royal Protection’.
 2. Ik ben niet besmet met het corona-virus maar moet verplicht enkele dagen of weken in quarantaine doorbrengen. Wordt dit verlengde verblijf (extern of in het hotel waarin we verbleven) gedekt door de reisbijstandsverzekeraar ?
  Kosten voor verlengd verblijf door epidemie zijn meestal niet gedekt, er zijn enkele uitzonderingen, zie tabel
  Je kan best contact opnemen met de touroperator, luchtvaartmaatschappij of het geboekte hotel met betrekking tot de verlenging van uw verblijf. U kan ook best contact opnemen met het Belgisch consulaat 

Ziekte door Coronabesmetting  is geen arbeidsongeval

Corona en uw verzekering gewaarborgd inkomen of uw omzetverzekering
Uw gewaarborgd inkomen/omzetverzekering ingeval van arbeidsongeschiktheid zorgen voor een vervangingsinkomen ingeval van ziekte en/of ongeval.
Indien u dus ziek wordt ingevolge Corona gelden de gewone regels, indien u na het verstrijken van de wachttermijn nog ziek bent, kan uw verzekering in een uitkering voorzien.
Let op: economisch verlies, het wegvallen van inkomen/omzet  doordat bepaalde activiteiten niet kunnen doorgaan, zonder dat je zelf ziek bent, is uiteraard niet gedekt.

Hospitalisatie in België ingevolge Corona: uw hospitalisatie verzekering is van toepassing

Meer algemeen verwijzen wij u ook nog door naar volgende websites: